O pasjem nosu: Pustimo jim vohati

Pomislite zakaj greste zares s psom ven?

 • Da opravi potrebo?
 • Da ga utrudite?
 • Da bo mir?
 • In kaj pričakujete od psa na sprehodu?
 • Da bo ves čas hodil ob nogi in neprekinjeno držal očesni stik?
 • Da vas bo ignoriral in se sam zaposlil s čimerkoli?

2020 je leto, ko dajmo vsi skupaj uvest vohalne sprehode 🙂

Foto: Jeff Nissen (Unsplash)

Vohanje miselno zaposli in utrudi psa veliko bolj efektivno kot fizična aktivnost.

Poskusite iti na 30-minutni dekompresijski vohalni sprehod (več spodaj) in pošljite slike vašega pošteno utrujenega psa.

Nekateri to utrujenost primerjajo z miselno izčrpanostjo po napornem testu ali izpitu. Se še spomnimo kako je bilo?

Psi zelo dobro vohajo. Nič novega.

V zadnjem času pa je odmevna napoved angleških raziskovalcev z Univerze v Durhamu, da bodo psi s svojim nosom lahko pomagali pri prepoznavanju obolelih s COVID-19.

Vir: https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2020/dogs-could-join-fight-against-covid-19

Zakaj je vohanje koristno?

Psi svet vidijo z nosom.

Za boljše razumevanje kako deluje pasji smrček, ta čudoviti organ o katerem se imamo še mnogo za naučiti, priporočam ta TED video. Slikovito razloži vse vrste informacij, ki jih psi iz okolja pridobivajo z vohom:

Srce se mi para, ko vidim ljudi, ki svojega psa peljejo na sprehod, kjer ga ves čas cukajo, ne pustijo vohanja in drugih naravnih vedenj.

Sprehod ni samo gibanje od točke A do točke B, zato dovolite vašemu psu, da ima del sprehoda povsem zase, kjer se lahko sprosti, voha in izraža svoja naravna vedenja.

Navsezadnje gremo na sprehod zaradi psa, zato naj ima čimveč od njega in naj bo sprehod tista priložnost v dnevu, ko se ima fajn in je srečen.

Šnofanje je miritveni signal za druge pse in hkrati deluje na psa samopomirjujoče.

Sigurno ste kdaj videli srečanje dveh psov, kjer na eni točki eden izmed psov kar naenkrat neha kazati zanimanje, začne vohati tla, in tako se njuna interakcija počasi zaključi. Z jasno in mirno komunikacijo sta si povedala, da bližnjega srečanja ne želita in to je bilo to.

Šnofanje je tudi super zaključek sprehoda ali po stresnem dogodku, npr. pri reaktivnem psu po srečanju s psi, ki je izzvalo negativno reakcijo, pri plašnem psu po izpostavljenosti glasnim zvokom prometa ali drugemu stresorju. Primarno pa seveda pazimo, da do takih stresnih izkušenj ne pride.

Študija srčnega utripa med vohanjem

Tekom študije srčnega utripa je ekipa francoskih raziskovalcev merila utrip 61ih psov na sprehodih, tako na povodcu kot brez.

Rezultati študije so pokazali, da vohanje niža srčni utrip, še posebej če so psi na dolgem 5-metrskem povodcu ali spuščeni.

Pravzaprav v količini vohanja skoraj ni bilo razlike med spuščenim psom in psom na 5-metrskem povodcu, zato tudi če ne moret imeti spuščenega psa, ga pripnite na vsaj 5 metrov dolg povodec, ki mu bo nudil skoraj toliko svobode pri gibanju in izbiri mest za vohanje.

Potrdili so tudi, da je bilo drugo naravno gibanje, ki je pravtako nižalo utrip in pomirjalo psa stresanje.

Ker je stresanje eden od najpogostejših miritvenih signalov, ta ugotovitev ni presenetljiva, vseeno pa je lepo videti, da znanost z eksperimenti podpre naša opazovanja 😄

Povezava do študije: http://www.dogfieldstudy.com/

Kako lahko vsak dan zaposlim pasji nos?

Dekompresijski vohalni sprehod

Dekompresijski sprehod je sprehod v naravi, na katerem je pes spuščen ali na slednem povodcu, in kjer lahko svobodno raziskuje okolico, voha, koplje, teče, opazuje.

Tak sprehod psu omogoči biti pes, in to v čimmanj stresnem okolju, za razliko od mestnega vrveža. Posledično dekompresijski sprehod psa zaposli, hkrati pa sprošča.

Poskrbite da bodo sprehodi varni.

Izlet v novo okolje

Novo okolje predstavlja psu veliko bolj stimulativno okolje, ki ga veliko bolj zaposli kot pa poznane poti okoli doma.

15-minutno vohanje v novem okolju predstavlja veliko bolj obogaten sprehod od 30-minutnega vohanja v poznanem okolju.

Nix raziskuje vonj Dolomitov
Foto: Tilen Držan

Šnof igre

 • Raztresemo hrano ali priboljške po tleh in rečemo “išči” (tako se izognemo možnosti, da bi s tako igro spodbujali pobiranje hrane s tal na sprehodih).
 • Zavijemo hrano/priboljške v brisačo in pustimo da jih išče.
 • Igrače napolnimo s hrano, npr. Kong, Toppl, Trixie kača, lahko pa jih tudi skrijete v škatlo jajc, v rolico wc papirja, papirnate vrečke, škatle… Izberite varen material; za pse, ki radi trgajo in grizejo, ne pa tudi goltajo, sta papir in karton povsem varni izbiri.
 • Udeležimo se tečaja dela z nosom pri kateri od pasjih šol (poiščite tako, ki ustreza vam in uporablja pozitivno motivacijo)
 • Izkoristimo organizirane vohalne urice, npr. redno jih organizira trgovina Gali in Nika v svoji igralnici.

Sklep

Vohanje dokazano sprošča psa, umirja napeta srečanja med psi in je zato dobrodošla aktivnost za prav vsakega psa, ne glede na starost ali pasmo. Prav vsi psi radi vohajo, mladi ali pa stari.

Zna pa se zgoditi, da bojo tisti, ki so bili navajeni da so bili za vohanje okregani, potrebovali nekoliko več časa, da se sprostijo in začnejo set sproščeno vohati.

Vohanje pa pomaga tudi pri soočanju z vedenjskimi težavami in jih dolgoročno pomaga omiliti ali celo odpraviti.

Zaradi večje svobode pri vohanju se tako hiperaktivni psi lažje umirijo, reaktivni psi vidijo, da obstajajo še drugi načini reagiranja na okolico, plašni psi pa sčasoma postajajo bolj samozavestni.

Zato, v kolikor želite, da bo vaš pes srečen, umirjen in samozavesten, mu čimvečkrat privoščite šnofanje.

Nixov običajen dan v službi je poln novih vonjav
[ni slabe volje, vsak dan ima dolg nos 😁]
Foto: Nika Bergant
Copyright © 2024 Nika Bergant. Vse pravice pridržane.