Vlečenje na povodcu: Kako se ga znebiti?

Vlečenje je najpogostejši problem s katerim se soočajo lastniki psov. Problem je seveda samo za lastnike, psom je vlečenje načeloma zabavno, saj z vleko hitreje pridejo do željenega cilja.

Za psa vlečenje samo po sebi ni neželeno vedenje, je samo vedenje.

To seveda ne pomeni, da zanje ni neprijetno, ampak je vredno bolečine, ker gre za samonagrajujoče vedenje. Prav zato ga je tudi tako težko odpraviti, saj ga z vsakim vlečnim sprehodom krepimo.

Vlečenje je neželjeno vedenje načeloma samo iz vidika človeka, saj sprehod, kjer pes ves čas vleče ni prijeten. Za psa se vlečenje splača, vendar pa je, še posebej na ovratnici, boleče, lahko pa tudi hudo škodljivo. S cukanjem in dolgotrajnim vlečenjem na ovratnici lahko poškodujete sapnik, hrbtenico, bezgavke ali možgane.

Zakaj moj pes vleče?

Razlogov je več, tile pa so najpogostejši:

1. Pes vleče, ker lahko

😄 ker, kadar povleče, vi stopite za njim. Rešitev: nehajte mu slediti, kadar vleče. Obstanite (in berite članek naprej za nadaljnja navodila).

2. Pes vleče, ker je tako naučen

S korekcijo ste ga naučili, da kadar potegne, je za trenutek povodec popuščen, temu pa sledi cukanje povodca. Tako je pse popuščen povodec povezal s prihajajočim cukanjem in se želi izogniti popouščenemu povodcu z nadaljnjim vlečenjem. Posledično pes bolj vleče, kadar želimo s cukanjem ali podobnimi korekcijami zmanjšati vlečenje.

3. Pes vleče zaradi fleksija

Avtomatski povodec oz. Fleksi psa uči, da je normalno, da je povodec ves čas sprehoda napet.

4. Pes vleče, ker ima neprijetno opremo

Npr. Pretesna ovratnica ali neprimerna oprsnica ga bolita med sprehodom. Ker želi bolečini pobegniti, na sprehodu vleče.

5. Pes vleče zaradi vas

Če ste razdražljivi, glasni, ga pogosto grabite za ovratnico ali povzročate kakšno drugo neprijetnost, bo pes na sprehodu vlekel proč od vas. Rajši gradite kakovosten odnos s psom, naj si želi biti ob vas, ne vleči proč.

6. Pes vleče, ker je v stresu

Če je okolje psu preveč stimulativno, ne bo mogel poslušati, se koncentrirati in bo sprehod z njim naporen (za obe).

Pes, ki vleče je v stresu in se posledično težko osredotoča na okolico in se ne more učiti.

Kako odpraviti vlečenje?

Potrebujete oprsnico (za psa je najboljša H oprsnica), dolg povodec in priboljške.

Zadržite se, da psu ne sledite, kadar vleče in nikdar ne vlecite ali cukajte povodca. Preprosto ane? Upam, da večino tega že počnete.

No, glavna razlika šele sledi.

Povodec naj bo dooooolg, da psu omogoča več svobode in umik od neprijetnosti.

Protivlečni recept

Psa pripnite na povodec in se odpravite na sprehod. V trenutku, ko pes potegne in se bo povodec vsak čas napel, se:

  • ustavite, 
  • počakajte 2 sekundi in 
  • pridobite pozornost psa (npr. s cmokanjem ali žvižgom).

Ko se bo pes obrnil proti vam, ga pohvalite in stopite nekaj korakov v drugo smer. Pes vam bo sledil, prisežem. 😄 za sledenje ga takoj nagradite.

Podoben recept lahko uporabite tudi za mladička, ko ga prvič učite hoje na popuščenem povodcu. Ob tem imejte v mislih, da imajo mladički zgolj nekaj sekund pozornosti, zato začnite počasi, ga postopno navajajte na opremo za sprehod in osvojite lepo hojo noter, šele potem pojdite na pravi sprehod zunaj.

Pridružita se nam na Šnof sprehodih, kjer bo večja skupina psov trenirala lepo hojo na povodcu in zaposlila svoj smrček v novem okolju.

Če boste ta protivlečni recept upoštevali redno na vsakem sprehodu 14 dni, se bo vztrajnost obrestovala. Ključna je konsistenca! Naj ne bo vsak tretji sprehod “po receptu”, na vseh ostalih pa vas pes vleče za seboj.

V kolikor je za psa zunanje okolje preveč stimulativno, začnita vajo v umirjenem prostoru notri.

Ko boste s psom že obvladali protivlečni recept na običajnih sprehodih, ga poskusite izvajati ob prisotnosti triggerjev (promet, drugi psi, mačke, …). Postopoma, da bo možnost za uspeh psa čim večja. 


Vaja “sledi mi” 

Vaja “sledi mi” je izredno preprosta in zabavna vaja, ki bo psa učila, da ste vi vir dobrih stvari in se splača vohljati okoli vas. Zanjo ne potrebujete nobene komande in ko bo vaja utrjena, jo bo pes izvajal podzavestno sam, brez usmerjanja z ukazom.

Psa spustite (v varno ograjenem okolju) in se sprehajajte ter psa ne ogovarjajte. Vsakih nekaj metrov počepnite in na tleh pustite nekaj briketov. Ne izrekajte nobenih komand kot so “išči”, “pridi”, … samo čakajte, da pes sam ugotovi kaj se dogaja.

Sčasoma razdaljo odmetavanja briketov podaljšajte na nekaj 10 metrov. Prakticirajte redno na sprehodih in pes se bo naučil, da se vas splača imeti na očeh in vam slediti.


Kakšna je psu prijazna oprema za sprehod?

Oprsnica: H oprsnica ne ovira gibanja in ne zateguje ob potegu kot halti oprsnica. Razbremeni vrat in poskrbi, da je sprehod psu prijeten.

Ovratnica: naj bo široka in narejena iz mehkega materiala. Naj ne bo zatezna ali polzatezna. Ne glede na vse pa je oprsnica psu bolj prijetna in ni nevarnosti za poškodbe vratu ali hrbtenice.

Povodec: naj bo daljši (3+ m)

Pravilno nameščena H oprsnica ne omejuje naravnega gibanja ramenskega sklepa in ne drgne za sprednjimi tačkami.

Katera oprema za sprehod ni primerna in zakaj?

Določena oprema psu povzroča bolečino in tudi najmanjša bolečina, eč se ponavlja vsak dan 10x, lahko postane velik problem. Pa ne samo zdravstveni, pes bolečino hitro poveže z drugimi psi ali svojim vodnikom in si pridelamo še peščico vedenjskih težav. Psi se učijo (tudi) z asociacijo, tako da bodo cukanje povodca ali dušenje na ovratnici hitro povezali z dražljaji z okolja, bodici drugimi ljudmi, psi ali vašo prosotnostjo. To lahko vodi v velike težave.

Naglavni halti: poleg tega, da je za psa boleč tudi zelo omejuje gibanje celotnega telesa in komunikacijo z drugimi psi. Psu onemogoča obračanje glave, vohanje ali opazovanje okolice, ki so ključni za normalen sprehod. Večina psov je z naglavnim haltijem bodisi razdražljiva, bodisi vdana v usodo, nihče pa ne uživa v sprehodu.

Bodečke: bodeče ovratnice bolijo in ker tako učinkovito povzročajo bolečino, se nekaterim lastnikom psov zdi da delujejo in zavirajo vlečenje. Pes v njej manj vleče, ker se ves čas izogiba bolečini. Zakaj bi namerno psu povzročali bolečino, ko pa lahko komuniciramo z njim na prijeten način?

Zatezne ovratnice: včasih so bile obvezna oprema vsake pasje šole, danes pa jih mečemo v smeri. Zakaj? Ker psa dušijo in v nekaterih primerih lahko povzročijo slepoto ali poškodbo možganov zaradi premajhnega dotoka zraka in krvi v možgane. Nedvomno ne pomagajo psu, ki se zaganja v druge pse razumeti, da zaganjanje povzroča dušenje.

Kratek povodec: zelo kratek povodec omejuje naravna vedenja kot so gibanje, opazovanje in vohanje. Tak pes se ponavadi cel sprehod duši, ko bi rad normalno hodil.

Oprsnice s trakom čez prsni koš: tak tip oprsnic je vedno bolj popularen, vendar omejuje naravno gibanje ramenskega sklepa, krajša korak in psu dolgoročno škodi. Psi se jih pogosto otepajo, sčasoma se jih začnejo bati in upirati natikanju oprsnice ali kar celemu sprehodu.


Kaj Slovenci najpogosteje uporabljamo?

Rezultat vprašalnika o sprehajalnih navadah in vlečenju pri psih.

Večina psov, ki so sodelovali v anketi so odrasli psi med 1 in 7 letom starosti.

Najpogostejša kombinacija opreme za sprehod je: navadna ovratnica in navaden povodec. Takoj za njim sta H oprsnica in Flexi povodec, kar ni presenetljivo, take kombinacije tudi najpgosteje opažam med lastniki psov na sprehodih.

2/3 vseh psov na s prehodu ne vlečeta, vsaj ne večino časa. Ponovno skladno z vsakodnevnimi opažanji.

Večina ljudi se tekom svojega sobivanja ukvarja z odpravljanjem vlečenja. Metod je malo morje, bolj in manj psom prijaznih. Kaj pa uspešnost tega odvajanja?

Več kot polovica lastnikov NI bila uspešna pri odpravljanju vlečenja. Me žal ne preseneča, upam pa da je članek o vlečenju razjasnil par mitov o vzrokih vlečenja in dal par idej za odpravljanje.

Za pse, ki živijo kot ljubljenčki je vlečenje vedno neželjeno vedenje. Ni pa a priori vlečenje neželjeno, vlečni psi, reševalni psi in psi ki opravljajo določene naloge MORAJO vleči, če želijo biti pri svoji nalogi uspešni, zato v določenih primerih vlečenje spodbujamo.


Pridno trenirajte lepo hojo, bodite konsistentni in vsak dan od psa pričakujte enako in bo kaj hitro skapiral kaj želite od njega. Če pa bo en dan sprehod na fleksiju in tesni ovratnici, drug dan ga boste vlekli za sabo na kratkem povodcu, ker se vam mudi v službo, tretji dan pa svoboden na slednem, bo pes upravičeno zmeden in redno potrjen za vlečenje. 

Zdaj je pravi čas, da se izobrazite vi in začnete s psom delati na isti valovni dolžini.

Na Šnof sprehodih prakticiramo umirjene sprehode, brez vlečenja, zaganjanja in drugih neželenih vedenj.

Nasvet: dokler pes ne obvlada hoje na popuščenem povodcu v dolgočasnem okolju, npr. doma na praznem hodniku, ne pričakujte, da jo bo obvladal zunaj, ko je obkrožen z najzanimivejšimi dražljaji. 

Ko bosta napredovala na sprehodih sama, pa dvignita raven zahtevnosti in se nam pridružita na Šnof sprehodih, kjer bo večja skupina psov trenirala skupno lepo hojo na povodcu in zaposlila svoj smrček.

Se vidimo!

Copyright © 2024 Nika Bergant. Vse pravice pridržane.